Így változtak a regisztrált álláskeresői számok 2012 és 2022 között Szegeden

Így változtak a regisztrált álláskeresői számok 2012 és 2022 között Szegeden

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisa alapján megállapítható, hogy több mint 77 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők átlagos száma Szegeden az elmúlt 10 év során. A csökkenő tendencia a vizsgált időszakban csupán egyszer tört meg, méghozzá a koronavírus-járvány kirobbanásával terhelt 2020-as esztendőben.

Ekkor körülbelül 27 százalékkal emelkedett a Szegedi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál nyilvántartott regisztrált álláskeresők száma a 2019-es adatokhoz képest. Ezen kivételtől eltekintve viszont minden más évben csökkenés volt tapasztalható a korábbi esztendők adataihoz viszonyítva, aminek mértéke több esetben is meghaladta a 20 százalékot, olykor akár a 30-at is.

 

Regisztrált álláskeresők átlagos száma Szegeden (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők Szegeden

Az NFSZ havonta frissülő regisztere nem csak az álláskeresők számáról, hanem a nemek, korosztályok és iskolázottság szerinti összetételükről is szolgáltat információkat. Az ezen adatok alapján készített összesítő táblázatunkból látszik, hogy a nemek tekintetében a 2012-es és 2013-as év kivételével valamennyi esztendőben a nők voltak többségben a szegedi regisztrált álláskeresők között. A különbségek ugyanakkor a legtöbb esetben minimálisak voltak, átlagosan csupán néhány száz főt jelentettek.

A Szegedi Járási Hivatalban regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők évenként

Élesebb különbségek bontakoznak ki a korosztályok szerinti összevetésből, ami alapján az látszik, hogy a regisztrált álláskeresők zöme a 25-54 éves korosztályba tartozik. Ők tették ugyanis ki évenként a regisztrált álláskeresők 57-73 százalékát Szegeden. Számuk ugyanakkor – csakúgy, mint a 25 év alattiaké – meredeken csökkent a vizsgált időszakban, ellenben az 55 év és feletti korosztályéval, akiknek számbeli fogyatkozása sokkal lassabb ütemű volt az álláskeresői regiszterben.

Különbségek mutatkoznak továbbá az iskolai végzettség szerinti összevetésben is, amiből kiderül, hogy a regisztrált álláskeresők legnagyobb évenkénti arányát a csupán általános iskolát (17-26%) teljesítők adták, valamint azok, akiknek legmagasabb iskolai végzettsége szakiskolához, szakmunkásképzőhöz (21-27%), vagy szakközépiskolához, technikumhoz (23-27%) kötődik. Náluk kisebb, ugyanakkor egymással hasonló arányban szerepeltek az adatbázisban a gimnáziumot végzők, illetve a főiskolai, egyetemi képesítéssel rendelkezők. Előbbiek a 12-17 százalékát, míg utóbbiak a 12-19 százalékát tették ki Szeged álláskeresőinek 2012 és 2022 között.

Forrás: Az elemzést készítette a SzegedAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.